La FIA (Federació Internacional de l'Automòbil) està treballant durament a través de la seva Fundació per a l'Automòbil i la Societat (FIA Foundation) en promoure l'ús dels fulls de rescat i en conscienciar als usuaris dels seus beneficis en cas d'accident.
Què són i per a què serveixen
L'any passat a Europa, en un 6% del total dels accidents automobilístics esdevinguts, les víctimes van quedar atrapades al vehicle sent necessària la intervenció dels equips de rescat per alliberar-los. El lapse entre l'accident i l'ingrés a l'hospital, conegut com l' "Hora d'Or", no ha de superar els 60 minuts. S'estima que una disminució en el temps de rescat podria salvar 2.500 vides a l'any al Vell Continent.
Els vehicles moderns són cada vegada més segurs i aconsegueixen salvar la vida de molts accidentats, però l'increment de components de seguretat com travessers, reforços, generadors de gas dels coixins de seguretat laterals, pretensors de cinturons o la ubicació de la bateria, fan que els equips de rescat trobin moltes dificultats per alliberar l'accidentat que queda atrapat al seu vehicle. És especialment complicat retirar el sostre ja que l'ús d'acers d'alta resistència en les noves carrosseries fa que fins i tot les tenalles de tall de major potència es vegin limitades. I és realment perillosa (tant per als accidentats com per als rescatadors) la manipulació de determinats components com la càrrega explosiva o el generador de gas comprimit d'alguns coixins de seguretat.
Per facilitar les tasques dels equips de rescat en cas d'accident són tremendament útils els fulls de rescat. Per aquest motiu la FIA, els principals clubs automobilístics europeus i la DGT (Direcció General de Transit) entre altres, recomanin el seu ús.
Una "Full de Rescat" és un plec de paper que inclou informació del vehicle sobre la localització dels reforços a la cabina, dipòsit de combustible, bateries, coixins de seguretat, generadors de gas, unitats de control, etc., indicant els millors punts de tall de la carrosseria. És a dir, és una fitxa que incorpora tota la informació tècnica necessària per a poder obrir un vehicle de la manera més ràpida i segura.
PrevenControl, sempre conscienciats amb la seguretat viària, et recomana per tant que portis sempre el full de rescat en el teu vehicle. Hauràs de doblegar-lo en tres parts i col·locar-lo al para-sol del seient del conductor ja que aquest és el lloc indicat als cossos de bombers i equips de rescat per buscar-lo.
Com aconseguir el full de rescat del teu vehicle
El gran interès que en els últims anys estan posant fabricants, entitats, administracions i clubs automobilístics de tot Europa (a la imatge inferior apareixen els més destacats) en difondre la importància dels fulls de rescat i a promoure el seu ús, ha provocat que la seva obtenció per part de qualsevol usuari sigui a dia d'avui una tasca relativament senzilla.
Abans, encara que es tractés d'un document gratuït subministrat pels fabricants, solia aparèixer en zones poc visibles de les seves webs, era complicat descarregar-lo i no estava traduït a molts idiomes (era habitual trobar-lo només en alemany o en el millor dels casos en anglès ).
Actualment els fulls de rescat es poden descarregar de forma més fàcil a les webs de fabricants, també es poden obtenir a les oficines de clubs automobilístics com el RACE o el RACC i a la web Rescue Sheet creada per la FIA Foundation. Accedeix a aquesta pàgina i seguint unes senzilles instruccions, descàrrega el full de rescat del teu automòbil en un parell de minuts.
És convenient també que col·loquis un adhesiu al parabrisa que informi de que a l'interior del teu vehicle tens aquest full de rescat. Aquests adhesius també els faciliten els clubs automobilístics i te'ls poden imprimir.