Els vehicles deixaran de dur els triangles d’emergència per indicar una averia o accident i a partir del gener de 2026 caldrà disposar de llums V16. La senyal lluminosa es col·locarà al sostre i portarà incorporada una senyal GPS que geolocalitzarà el vehicle i estarà connectada a la DGT, que podrà alertar els conductors d’aquella zona, així com facilitar-ne la ubicació als serveis d’emergència en cas d’accident. La mesura pretén reduir el nombre d’atropellaments provocats per l’obligació de sortir del vehicle quan cal situar els triangles a 50 metres de distància.

El Consell de Ministres ha aprovat el Reial Decret d’Auxili en Carretera, que entre d’altres punts obligarà els conductors a portar llums V16 a partir de l’u de gener de 2026 per raons de seguretat. Les xifres indiquen que les carreteres espanyoles van comptabilitzar 91 morts l’any passat per atropellament. El perill no és només per als qui baixen del vehicle per posar els triangles d’emergència, sinó que des de 2015 també han perdut la vida 60 operaris que estaven atenent un accident. La nova normativa comportarà l’ús dels Help Flash, que emeten una llum groga cridanera i cada 100 segons envien un senyal al núvol DGT 3.0, que així el localitza i pot alertar qui circuli per aquell tram a través dels panells informatius. Alhora el dispositiu tindrà l’opció de connectar-se a la companyia d’assegurances per si cal una grua, així com saber en temps real a quina distància es troba.

A partir d’ara els conductors podran escollir si en cas d’accident o averia volen utilitzar els llums V16 o els triangles d’emergència, que deixaran de ser vàlids al 2026. La senyal lluminosa reforça la seguretat en cas que el vehicle quedi immobilitzat, ja que es pot col·locar sense sortir de l’habitacle i amb el cinturó posat, funcionant també per la seva mida i característiques en motos o vehicles adaptats a una mobilitat reduïda. Funciona amb una pila i disposa d’uns imants per adherir-se al sostre sense cap dificultat. Si ja has adquirit un llum V16 et pots trobar que fa llum, però que encara no té connexió GPS. En aquest cas, i tal com passa amb els triangles, es podran seguir emprant fins al gener de 2026, quan ja caldrà disposar de la versió completa.