L'any 2021 va comportar la xifra més baixa de morts a les carreteres espanyoles i la Direcció General de Trànsit vol mantenir i incrementar la tendència, així que s’ha fixat en un nou element: els retrovisors. Els camions ja comencen a integrar els nous equipaments, que amb el nom MAN Optiview ofereixen un servei de càmeres per eliminar els angles morts i augmentar la visió dels conductors.

La tecnologia va renovant diferents parts dels vehicles i el següent pas es viurà amb els retrovisors. La DGT advoca per substituir els elements tradicionals per un sistema de tres càmeres enganxades als marcs de les portes i que envien la senyal dins del vehicle cap a una pantalla de 12 polsades i qualitat HD, amb una resolució de 1920x1080 píxels. Al mateix temps també desapareix el retrovisor de l’interior, que deixa pas a una pantalla més gran, de 15 polsades, amb la mateixa qualitat i resolució. Les dues permeten ajustar tant la brillantor com el contrast i ofereixen l’opció de mostrar les línies, alhora que inclouen un sistema per evitar que el sol o els llums enlluernin i ens dificultin la visió. Els conductors fins i tot tindran l’opció de fer un zoom per anticipar-se a les maniobres d’altres vehicles.

La DGT va començar a impulsar els retrovisors digitals el passat mes de desembre i la idea és anar-los implantant progressivament. D’entrada, s’ha optat per provar-ho en camions, ja que els angles morts augmenten en vehicles grans i són un factor molt perillós, sobretot per a la seguretat de bicicletes, patinets, motos i vianants. Marques com Tesla, Audi o Lexus ja els fan servir en alguns models de turismes, així que és qüestió de temps que siguin norma arreu. Les autoritats entenen que caldrà un temps d’adaptació per a tothom, ja que el MAN Optiview també comportarà la necessitat d’acostumar-se a mirar la pantalla dins del cotxe i no a fora com fins ara, així com altres aspectes a tenir en compte: el dubte de què passa si s’espatllen mentre condueixes o l'alt cost de les reparacions en comparació amb els retrovisors actuals.

L’obligatorietat de disposar dels nous retrovisors amb càmera encara no té data fixada ni prevista a curt termini, així que si has de passar la ITV recorda que hi ha una normativa vigent, que depèn de la classe de vehicle. Així, en turismes i vehicles de transport de persones el retrovisor exterior esquerre i el mirall interior són obligatoris, mentre que en les furgonetes també cal disposar del retrovisor dret perquè no hi ha visibilitat en l’interior. En el cas dels vehicles grans, com els camions i autocars, cal afegir-hi els miralls retrovisors de gran angular i exteriors de proximitat. Recorda que en aquest blog ja et vam informar que no es pot superar la revisió amb reparacions manuals fetes a base de cinta aïllant o similars, ja que si hi ha risc de despreniment es considerarà falta greu. Si necessites passar la ITV pots demanar cita a qualsevol de les estacions PrevenControl per telèfon o a través del nostre web.