Com ha d’estar la matrícula per passar la ITV? El primer episodi de la campanya Si vols anar bé, passa la ITV el dediquem a la matrícula. És un element clau en la identificació del vehicle i avui t’expliquem en què t’has de fixar per poder passar la inspecció a la primera.

Hi ha tres aspectes bàsics a l’hora de revisar la matrícula. El primer, que ha de coincidir amb la documentació del vehicle, sense cap tipus de manipulació. Pel mateix motiu, la placa ha de ser l’homologada, amb unes característiques, mides, colors i ubicació ajustades a la reglamentació ITV.

El segon aspecte és la visibilitat. Les lletres i els números s’han de poder llegir perfectament. Per això no poden estar esborrats de forma parcial o total ni hi pot haver cap element que la tapi. La visibilitat horitzontal i vertical ha de ser la reglamentària segons cada tipus de vehicle. Així, l’horitzonal serà de 30 graus a banda i banda i la vertical serà de 15 graus cap amunt des de la part superior de la placa, excepte quan aquesta està a menys de 1200 mm del terra. En les motocicletes i ciclomotors la matrícula haurà d'estar vertical o quasi vertical per tal d'assegurar uns angles de visibilitat adequats. Hi ha algun cas especial? Sí. Quan hi hagi presència de publicitat ha d’estar a la part inferior de la placa i amb una vora inferior als 26 mil·límetres.

https://www.youtube.com/watch?v=pBPx4kD2Nm0&feature=emb_logo

El tercer aspecte implica l’estat de la matrícula. No pot estar ni trencada ni defectuosa. Els tècnics de l’estació ITV miraran també la fixació, que no hi hagi risc de caure, i la seva ubicació, a l’altura correcte. Tampoc us oblideu del llum de la matrícula, si bé ja dedicarem un capítol especial a aquest element més endavant.

Quan vagis a passar la ITV, assegura’t de revisar els tres aspectes bàsics de la matrícula. En l’últim any el 9,4% dels defectes greus detectats a la ITV estaven vinculats a la identificació, sobretot la matrícula. A PrevenControl hem engegat la campanya Si vols anar bé, passa la ITV amb l’objectiu d’ajudar-te a superar la inspecció en el primer intent. Així estalviaràs temps, diners i salut. Quan sigui l’hora d’afrontar-la amb el teu vehicle, no dubtis a demanar cita a qualsevol de les nostres estacions. Ho pots fer per telèfon o a través de la web. T’estem esperant!