Com saber si els amortidors estan bé?

Com saber si els amortidors estan bé? Segons les dades del ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme la inspecció dels eixos, rodes, pneumàtics i suspensions ocupa el segon lloc en defectes detectats a les ITV, amb un 19,3%. Per raons de salut i de seguretat és clau que els amortidors del vehicle responguin bé quan conduïm i avui al blog t’expliquem com comprovar el seu estat i per què són tan importants.

Els amortidors són el contacte entre el xassís i els pneumàtics i tenen una funció clau en el vehicles. A diferència d’altres components del vehicle no tenim cap pilot que se’ns il·lumini al quadre de comandaments per alertar-nos d’una possible averia, però si no estan en bon estat augmenta el risc en la conducció. En quins aspectes? Sobretot en tres:

1– La distància de frenada s’incrementa de forma notable.

2La conducció empitjora: es perd adherència en els revolts, es perd direcció i hi ha més risc d’aquaplaning.

3Deteriorament d’altres peces del vehicle: ròtules, coixinets, etc. Una bona pista poden ser els pneumàtics i el seu desgast, si s’accentua en els extrems o el centre.

El risc és evident i per això cal prendre precaucions. Els amortidors sempre s’han de canviar com a mínim després de 60.000 quilòmetres, però és bo fer-los revisar cada 20.000. També podem fer una comprovació per nosaltres mateixos. Com? La forma més senzilla és arrepenjar-se amb les mans en el capó fent-hi una mica de pressió i deixar-lo anar. Si torna al punt inicial sense problemes és que la prova ha sortit bé, mentre que si hi ha algun rebot cal una revisió.

Hi ha altres formes de revisar l’estat dels amortidors. També es pot optar per la revisió ocular per mirar si s’hi detecten taques d’oli. I la tercera via per detectar anomalies és la conducció. Es pot notar en les frenades fortes i els revolts, en si notes sorolls estranys quan passes per un sotrac o al girar o bé si amb el vehicle aturat es veu que està desnivellat cap a un costat.

Els amortidors són molt importants i per això a les inspeccions es comprova si estan en bon estat. Si ha arribat l’hora de passar la ITV del teu vehicle recorda que pots posar-te en contacte amb qualsevol de les estacions PrevenControl per telèfon o a través del nostre web per demanar cita. Estarem encantats d’atendre’t!