Consells per conduir amb seguretat a l’hivern

Aquest 21 de desembre, com cada any, ha començat l’hivern. A la costa mediterrània, i a Espanya en general, els hiverns no són massa crus i no estem acostumats a les baixes temperatures ni nevades constants d’altres latituds. Això també es tradueix a la conducció, ja que per regla general, aquesta no es veu alterada en cap de les quatre estacions de l’any. Tot i això, hi ha quatre consells bàsics, sobretot si has de circular per zones més fredes de l’habitual, que s’haurien de tenir en compte.

Líquid del eixugaparabrises (anticongelant)

En cas que el teu vehicle dormi cada nit al carrer, però en general sempre, el líquid eixugaparabrises ha de ser específic del que no es congela. No serveix posar aigua normal, ja que si hi ha una glaçada forta, quedarà congelada. A més, és aconsellable també portar un rascador de gel i un pot amb alcohol per treure el glaç del parabrisa les nits de gebrada.

Antibaf

Quan estem circulant amb el vehicle i a fora fa molt fred, és normal posar la calefacció forta a dins. Això indirectament provoca sovint que els vidres s’entelin i perdem visibilitat. Per evitar-ho els cotxes tenen dos sistemes antibaf que no tothom fa servir per desconeixement. Un és la resistència del vidre del darrere, aquelles ratlles horitzontals que s’escalfen si premem el botó i això fa que el baf de darrere desaparegui en pocs segons. L’antibaf pel vidre del davant és una ràfega d’aire calent que surt dels forats de just sota el parabrisa que el desentela a l’instant si s’utilitza juntament amb l’aire condicionat absorbint la humitat.

Cadenes

Sovint sentim a la informació del trànsit de l’hivern que per circular per determinades carreteres de muntanya és obligatori l’ús de cadenes. També és molt habitual que el dia que les necessitem no les portem, o directament no en tinguem. Per aquest motiu no costa res comprar-ne un pac, encara que siguin les fundes de tipus tèxtil, i deixar-les sempre al cotxe pel dia que les necessitem. Ocupen poc i no molesten. No obstant tinguem en compte que les fundes no son cadenes i en determinades circumstàncies amb molta neu tampoc ens deixarien circular amb elles.

Neumàtics M+S

Si vivim o hem de circular de manera regular per carreteres que sovint estan gelades, és molt important canviar els neumàtics per uns d’específics per evitar les patinades. Es tracta de neumàtics de contacte especial M+S.