De quin color serà el distintiu ITV al 2023? En uns dies canviem d’any i deixarem enrere el verd del 2022 en el distintiu V-19, que és el nom de l’adhesiu que ens posen a l’angle dret superior del vidre del cotxe quan superem la inspecció. A PrevenControl t’explicarem alguns detalls vinculats a aquesta enganxina.

El distintiu V-19 fa servir tres colors. L’any 2023 estarà associat al groc, mentre que el vermell en prendrà el relleu al 2024 abans de tornar a deixar pas al verd. I tornarà a començar el cicle. És una manera d’identificar a primer cop d’ull si el vehicle té la ITV en regla o no. Per això ha de ser ben visible. En els turismes el tindrem a l’angle dret superior, mentre que en motocicletes, ciclomotors o qualsevol altre vehicle sense parabrises, el situarem a sobre de la carrosseria o de la forquilla de suspensió.

El V-19 mostra el mes i l’any en què caduca la ITV. Al mateix temps també recull el número de l’estació on s’ha passat la inspecció i en quina comunitat autònoma. La forma, color i característiques segueixen les indicacions marcades pel Reial Decret 2822/1998 del Reglament General de Vehicles. Una altra pregunta que ens feu sovint és si és obligatori portar-lo. La resposta en aquest cas és contundent: sí. Ho regula el Reial Decret 920/2017.

  1. Els vehicles que hagin superat favorablement la inspecció tècnica periòdica han de col·locar el distintiu V-19 corresponent d’acord amb el que preveu l’annex XI del Reglament general de vehicles, que ha de lliurar l’estació d’ITV, que té la consideració de prova d’inspecció.

Si les autoritats detecten un vehicle que circula sense el distintiu de la ITV el sancionaran. La normativa indica que no comporta la pèrdua de punts en el carnet de conduir, però sí una multa econòmica que pot arribar als 100 euros. Així que si per un accident o per la típica pedra que surt rebotada et veus obligat a canviar el vidre hauràs detenir en compte que, segons la Comunitat Autònoma i l'operador d'ITV, podràs demanar un nou distintiu o bé portar al vehicle la factura o justificació del canvi de parabrises.

La obligació de dur la ITV al dia respon a motius de medi ambient, salut i seguretat. Amb el canvi d’any fixa’t bé en el mes i l’any que marca el teu distintiu V-19. Si et toca passar la inspecció, PrevenControl posa a la teva disposició qualsevol de les seves estacions. Mira quina et queda més a prop i demana cita per telèfon o a través de la web. Et resoldrem qualsevol dubte. Si la matrícula del teu vehicle està entre les lletres KSS a KTJ rebràs un avís de la DGT perquè aquest gener hauràs de passar la ITV per primer cop i tornar-hi més endavant, ja al 2025.

Finalment, recorda que PrevenControl ha engegat la campanya Si vols anar bé, passa la itv i al blog t’anem explicant amb text i vídeos en què t’has de fixar abans d’anar a afrontar la inspecció del teu vehicle. L’objectiu és ajudar-te a passar la inspecció a la primera. Fes-hi un cop d’ull! I desitgem que tinguis unes bones festes i una millor entrada d’any!