El coronavirus ajorna les ITV caducades

Si la ITV del teu vehicle ha caducat després del 15 de març, cap autoritat policial et pot multar si el condueixes durant aquests dies. Això és perquè l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol per la pandèmia de coronavirus ha suspès tots els tràmits administratius mentre estigui en vigor (disposició addicional tercera del Reial Decret 463/2020), i això inclou també les Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV). Cal tenir en compte també que totes estacions d’ITV estan tancades per ordre del decret, com hem fet amb les vuit que Prevencontrol té a Catalunya, per garantir la seguretat dels nostres treballadors.

Cal tenir en compte, però, que sí que et poden multar si circules amb cotxe sense tenir cap de les justificacions que inclou l’estat d’alarma, com és anar a treballar, anar a comprar o al metge, entre d’altres inclosos en el decret del govern.

Malgrat que l’estat d’alarma havia de durar només 15 dies, el dimecres 25 de març el Congrés dels Diputats va aprovar allargar-lo 15 dies més, de moment.

Quan el govern espanyol consideri que el perill pel Covid19 hagi passat i aixequi aquest estat d’alarma, les estacions d’ITV reprendrem la nostra feina i començarem a donar cita prèvia com sempre. Un dels problemes amb què ens podrem trobar, sobretot si la suspensió dura molt més d’un mes, serà com reprogramar les inspeccions que s’haurien d’haver fet durant el que duri l’estat d’alarma i que coincidiran amb les que tocarà fer de manera ordinària. Per aquest motiu l’associació d’estacions d’ITV espanyoles (AECA-itv) ja estan en converses amb el Ministeri d’Indústria per trobar una solució per evitar el previsible col·lapse.

També han quedat prorrogats durant 60 dies els permisos de conducció que caduquin mentre duri l’estat d’alarma a Espanya. En el mateix decret, es diu que “els permisos i llicències de conducció, així com altres autoritzacions administratives per conduir, el període de vigència de les quals venci durant l’estat d’alarma, quedaran automàticament prorrogats mentre duri el mateix i fins a seixanta dies naturals després de la seva finalització”.