Els 6 mites falsos sobre les ITV

La Inspecció Tècnica de Vehicles està envoltada d’unes creences que són errònies i que es propaguen pel boca orella de manera imparable. Des d’aquí intentarem desmentir-ne algunes de les més esteses per evitar multes innecessàries:

 

1-Amb la ITV no superada, el vehicle no pot circular fins a la segona revisió

Si vas a l’estació de la ITV per a la revisió del vehicle que li toca i no la superes perquè els tècnics han trobat alguna avaria, tens 15 dies per anar al taller a fer les correccions necessàries i tornar a l’estació, però durant aquest temps el cotxe no podrà circular. És a dir, si no tens la ITV aprovada i t’atura la policia et multarà i t’immobilitzarà el vehicle encara que justifiquis que tens hora al teu taller per fer-li els ajustos per superar la ITV. Només en el cas que t’aturi la policia i puguis demostrar que t’estàs dirigint a l’estació de la ITV per a la segona revisió t’estalviaràs la sanció.

 

2-Tenir cita prèvia per a la revisió no eximeix de multa si ja està caducada

No serveix de res dir-li a l’agent de la policia que et vulgui multar per tenir la ITV caducada que quatre dies més tard tens cita a una estació d’ITV per passar la revisió obligatòria. Amb la ITV caducada el cotxe no pot circular en cap cas. Per evitar situacions com aquesta, els canvis al reglament de la ITV que van entrar en vigor el mes de maig de 2018 inclouen que a partir d’ara es pot passar la ITV fins un mes abans de la data de caducitat.

 

3-Et poden multar sense ITV amb cotxe al garatge

Una de les creences més equivocades és que si tinc un cotxe al garatge que no circula no et poden multar si no tens la ITV al dia. No és cert. Potser fa molts anys era així perquè l’autoritat corresponent no feia inspeccions d’ofici, però ara sí que les fa, i cada cop seran més habituals. El govern espanyol de tant en tant agafa els registres de la DGT i sanciona alguns vehicles que no tenen la ITV al dia, circulin o no circulin. La solució és, si se sap que un vehicle no es farà servir durant un llarg període de temps, el millor és donar-lo de baixa temporalment.

 

4-L’assegurança del cotxe ha d’estar pagada per superar la ITV

Fa uns anys no era obligatori estar al corrent del pagament de l’assegurança obligatòria del vehicle en el moment passar la Inspecció Tècnica de Vehicles, però ara sí que ho és. Quan vas a una estació d’ITV, entre els papers que has de portar un és el rebut del pagament de l’anualitat de l’assegurança. Com que ara ja no és obligatori dur-lo físicament a la guantera perquè la policia ja ho pot consultar telemàticament si t’aturen, les estacions tampoc exigeixen el rebut, però sí que has de demostrar d’alguna manera que l’has pagat. Algunes estacions també ho poden consultar telemàticament, però no és un sistema infal·lible i cal tenir el rebut a mà, encara que sigui en format digital.

 

5-Qualsevol persona pot dur el vehicle a passar la ITV

La persona que porti un vehicle a una estació d’ITV el dia que li toca no necessita tenir cap relació directa ni indirecta amb el seu propietari, però sí que li exigiran que s’identifiqui amb el DNI i les seves dades personals per qüestions de seguretat en el cas que hi hagi algun problema.

 

6-L’assegurança no paga en cas d’accident amb l’ITV caducada

Si circules amb la ITV caducada –o no superada- i tens un accident de trànsit amb danys al teu vehicle, encara que tinguis l’assegurança a tot risc, l’asseguradora et pot dir que no et paga la reparació. Circular amb la ITV al dia no només és important per la teva seguretat ni per evitar-te una multa, sinó també perquè en cas d’accident, poder mantenir la cobertura de la teva assegurança. Recorda que la ITV del teu vehicle està caducada a partir de l’endemà de la data que posa la fitxa tècnica.