Aprèn a utilitzar el botó de recirculació d’aire del teu vehicle: la teva salut ho agrairà

PrevenControl ens preocupem per la teva seguretat, el teu benestar i la teva salut. Així, en aquest mateix blog, ja hem tractat temes mot importants que ajudaran a millorar la teva conducció i a afavorir la teva protecció i la dels teus éssers estimats: recomenacions per a mantenir el bon estat dels neumàtics i Consells per a saber com obrir el capó, com encendre el llum antiboira i com posar en marxa el neteja vidres amb aigua.

En aquesta ocasió t’informarem sobre els beneficis que aportarà a la teva salut i a la dels teus el correcte ús del botó de recirculació d’aire del teu vehicle.

Com és aquest botó?

boto aire

En tots els vehicles hi ha una palanca (que depenent de marques i models pot ser substituïda per botons) que posseeix dues icones iguals als de la imatge superior. El de l’esquerra, amb una fletxa corba dins el dibuix d’un cotxe, és el que posa en funcionament la recirculació d’aire dins del teu vehicle. El de la dreta, amb una fletxa que va des de fora a dins el dibuix d’un cotxe, és el que posa en funcionament la introducció d’aire extern dins del teu vehicle.

A on està?

a on botó

També depenent de marques i models, pot estar en diferents zones del quadre de comandament del cotxe, però el normal és que aquest botó sempre estigui a prop de la resta d’accionadors de l’aire condicionat del teu vehicle, com pots veure a la imatge superior.

Per a què serveix?

ús botó

Sempre que arrenques el teu cotxe, per defecte, totes les obertures per les quals entra l’aire des de fora es mantenen obertes. En prémer el botó o accionar la palanca que tingui la icona que t’hem mostrat en la imatge superior, s’evita que entri aire des de l’exterior i afavoreix la circulació i moviment de l’aire intern.

Com l’he de fer servir per millorar la meva salut?

com botó

En les poblacions urbanes del nostre país i més en les grans capitals com Barcelona, ​​els índexs de contaminació i pol·lució són cada vegada més alarmants. Si circules habitualment amb el teu vehicle per vies amb molt de trànsit, comprovaràs que el fum, la pols i la pudor són cada vegada més grans. Tots aquests agents són molt nocius per a la nostra salut. Per això és tan important aquest botó que té el teu cotxe i que molta gent no utilitza per no saber per a què serveix. Prement-lo s’evita que l’aire viciat i contaminat que es troba en zones amb alta pol·lució entri dins de l’habitacle del teu cotxe. Estudis recents han comprovat que els límits de diòxid de carboni, ozó i partícules de cendra en els moments de major trànsit amb prou feines són suportats pel nostre organisme i provoquen irritabilitat, malalties cutànies i fins i tot alguns tipus de càncer. Amb un gest tan senzill com el d’accionar aquest botó aconseguiràs, per tant, un clar benefici per a la teva salut.
Quan circulis fora de poblacions grans per carreteres amb poc trànsit (zones rurals, de muntanya …) no cal que accions aquest botó. L’aire extern serà pur i per tant, que entri dins del teu vehicle i vagi renovant el de l’interior de l’habitacle serà en aquest cas beneficiós.
En definitiva, ara que ja coneixes per a què serveix i quins són els seus avantatges, només hauràs de guiar-te pel teu sentit comú per saber quan és millor per a la teva salut encendre’l o no.

Botó MAX A/C
boto max
En la majoria de vehicles el botó de l’aire condicionat (“A/C”) ​​és diferent al botó de recirculació d’aire. Com pots veure a la imatge superior, solen estar ubicats sempre a prop l’un de l’altre. Quan premis el botó de l’aire condicionat, tingues en compte que per defecte, aquest funciona agafant aire de l’exterior del cotxe per després refredar-lo o escalfar-lo dins. Per tant, si vols que no entri aire de fora en el teu cotxe mentre tens activat l’aire condicionat, hauràs de recordar també de prémer el botó de recirculació d’aire. Amb això, aconseguiràs que es refredi (o calenti) i circuli l’aire de l’interior de l’habitacle sense que entri el fum i la pols de l’exterior. No obstant això, t’aconsellem que almenys els dos primers minuts després d’encendre l’aire condicionat permetis que aquest agafi l’aire des de fora i després, ja sí, premis el botó de recirculació per evitar que aquest segueixi entrant des de l’exterior.
Depenent de la marca i el model, en alguns cotxes, el botó de recirculació d’aire ve definit amb les paraules “Max A/C”. No serà problema reconèixer-lo ja que sol venir identificat amb la icona del cotxe amb una fletxa corba en el seu interior, del qual ja hem parlat abans en aquest article, com podeu veure a la imatge inferior.

icona

En alguns casos aquest indicador del cotxe amb la fletxa no apareix (imatge inferior) pel que convé que recordeu el significat de les paraules “Max A/C” que ja us hem explicat en el paràgraf anterior.

sense icona

Esperem que aquest consell et sigui útil i puguis treure-li el màxim profit en benefici de la teva salut.