Falsificar la ITV és delicte?

Si tens la temptació de mirar d’enganyar les autoritats falsificant l’adhesiu de la ITV o fent-ne un ús fraudulent has de saber que és un delicte penal. Fa uns mesos el Tribunal Suprem per acabar amb les sentències contradictòries va deixar clar que no es pot considerar una falta administrativa, sinó que va més enllà. El distintiu ITV té un caràcter oficial i mirar de manipular-lo és un delicte de certificació falsa, que segon els articles 390 i següents del codi penal pot comportar multes d’entre 6.000 i 12.000 euros i penes de tres a sis mesos de presó.

Els conductors tramposos busquen la manera d’esquivar la llei. En els darrers temps la policia ha topat amb casos d’adhesius falsificats i fins i tot robats d’una estació ITV. Els jutges, però, fins fa poc no es posaven d’acord i hi havia sentències contradictòries. Així, els jutjats de Las Palmas i Astúries havien determinat que era un delicte penal, mentre que l’Audiència de Barcelona considerava que les enganxines de la ITV només són un instrument distintiu o marca diferenciadora de cara als controls policials, de forma que quedaven fora de l’article 400 bis del codi penal i calia derivar-ho a una falta administrativa. El conflicte s’ha acabat a partir d’un cas de Jerez, on un home va ser multat amb 720 euros per dur un distintiu amb validesa fins al setembre de 2019 quan en realitat havia caducat al maig de 2016. L’infractor va recórrer la sentència, però l’Audiència de Cadis va mantenir el càstig i el cas va arribar al Tribunal Suprem.

El segon recurs és l’important perquè ha comportat jurisprudència. La sentència del Tribunal Suprem deixa clar que es tracta d’un delicte penal i com a tal s’ha de jutjar a partir d’ara. L’escrit de l’alt tribunal considerava que l’acusat havia actuat “amb una fi falsària i amb l’objectiu de no ser sancionat per tenir la ITV caducada” i per això ressaltava que els distintius gràfics de la ITV es consideren certificats segons l’article 399 del codi penal, així que la reproducció, manipulació o utilització no autoritzada és un fet delictiu. El text del Suprem també es feia ressò de la directiva europea que “equipara la capacitat demostrativa que correspon al certificat de superació de la ITV amb els segells adhesius que específicament es registrin per a aquesta funció en el que fa referència a l’haver superat la prova”.

Així, si et teu vehicle circula sense la ITV en regla t’exposes a una multa d’entre 100 i 500 euros, però fer trampes amb el distintiu per intentar enganyar els inspectors és molt més greu. La sentència del Suprem avisa del risc d’enfrontar-se a multes d’entre 6.000 i 12.000 euros i penes de tres a sis mesos de presó per un delicte documental. La inspecció de la ITV s’ha de passar per motius de seguretat, salut i medi ambient, així que és millor demanar hora a qualsevol de les vuit estacions de PrevenControl per telèfon o a través del web.