Hi ha càmeres controlant l’ús del cinturó de seguretat? Malgrat les campanyes i la conscienciació general, encara hi ha gent que circula sense el cinturó cordat. El 34% dels morts a les carreteres en el primer trimestre de 2024 no duien el cinturó i cada cop hi haurà més càmeres que ho detectin.

Sembla mentida, oi? Doncs és així”. El ministre d’interior, Fernando Grande-Marlaska, se’n feia creus fa uns dies revelant les dades sobre accidents mortals de gent circulant sense el cinturó. La Direcció General de Trànsit va fer una prova de l’11 al 17 de març: un control de carretera a 416.926 vehicles. I va denunciar-ne a 5.841 per no dur el cinturó cordat. Més enllà de la sanció econòmica, hi ha un problema de seguretat.

Hi ha càmeres controlant l’ús del cinturó de seguretat? Un dels recursos de la DGT per controlar els conductors infractors son les càmeres de trànsit. Ara mateix n’hi ha 227 per tot el territori espanyol. Es van començar a utilitzar al 2017. Cal recordar que Espanya és un dels 18 països que integren el Projecte Baseline a tot Europa. Aquest programa de seguretat va revelar que la gran majoria de conductors fan els deures: el 96% a les places davanters porten el cinturó i el 94% al darrere. Però les xifres de morts son molt elevades entre els qui no ho fan en territori espanyol. L’any passat hi va haver 139 defuncions per no dur el cinturó en turisme i furgonetes. Un 25% del total.

La realitat és que a la DGT hi ha preocupació per l’increment de morts a les carreteres. Sobretot en vies interurbanes. Per això han anunciat un increment dels controls d’alcoholèmia, dels radars i dels agents en vehicles camuflats a les carreteres. Així com ressaltar lanecessitat que tothom porti la ITV al dia.

Per evitar accidents mortals no només cal dur sempre els cinturons cordats. Cal que estiguin en bon estat. Per això a la ITV controlemque el funcionament sigui el correcte. És una manera d’incrementar la seguretat viària i la salut. Si ha arribat l’hora de passar la inspecció amb el teu vehicle recorda que pots demanar hora a qualsevol de les estacions PrevenControl. Pots fer-ho per telèfon o através del web