Les 6 novetats de la llei de trànsit 2021

El Congrés dels Diputats ha aprovat una sèrie de modificacions en la Llei de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat vial, que ara està a l’espera que el Senat hi doni el llum verd definitiu. L’Associació Espanyola d’Entitats Col·laboradores de l’Administració en la Inspecció Tècnica de Vehicles (AECA-ITV) ha participat en el procés. Saps quines 6 novetats comportarà? Hi ha per exemple un enduriment de les sancions per conduir amb el mòbil a la mà o sense cinturó. T’ho expliquem tot en aquest post:

1Conduir amb el mòbil a la mà es castiga amb més contundència: de 3 a 6 punts. La llei inclou un matís sobre el redactat existent, ja que deixa de fer servir el concepte “utilitzar” i ho canvia per “conduir agafant amb la mà dispositius de telefonia mòbil”. Així ja no importa si l’estàs fent servir en aquell moment o només el tens a la mà. En els dos casos comporta sanció de pèrdua de punts i 500 euros.

2– La importància de la seguretat: conduir sense cinturó, sense casc, sense les cadiretes infantils ben lligades o sense un bon ús dels sistemes habituals de protecció farà perdre un punt més. Es passa de 3 a 4 punts.

3– Detector de radars: portar-ne al vehicle, ni que sigui desactivat, derivarà en tres punts menys i 500 euros de multa.

4Avançar ciclistes i ciclomotors: la normativa indicava fins ara que calia deixar una distància de seguretat de com a mínim 1,5 metres, però a partir d’ara en carreteres de més d’un carril per sentit hauràs d’ocupar el carril esquerre. La sanció en cas contrari és de 200 euros i 4 punts del carnet.

5Recuperar punts del carnet: hi ha l’opció de fer un curs cada dos anys de conducció segura per guanyar dos punts addicionals, sempre que tinguem el saldo de punts en positiu i sense superar mai els 15. Si n’hem perdut i estem dos anys sense infraccions també recuperarem els 12 inicials de forma automàtica.

6– Canvis en el permís de conduir: l’edat mínima per conduir camions amb el Certificat d’Aptitud Professional de 280 hores baixa de 21 a 18 anys, tal com passa també amb els autocars sense passatgers i en un radi màxim de 50 quilòmetres.

La nova llei de trànsit queda a l’espera que el Senat l’aprovi o hi introdueixi canvis. Una de les grans novetats era l’eliminació de la possibilitat de superar en 20 km/h els límits de velocitat per fer un avançament, que no va tirar endavant per un error en la votació. Des de l’AECA-ITV en una compareixença al Senat a principis d’aquest mes també es va demanar un major control i enduriment de la sanció per circular amb la ITV caducada, que les companyies d’assegurances s’assegurin que els vehicles tenen la ITV al dia abans de fer una pòlissa i que es facin campanyes i formació sobre la importància d’anar a passar la ITV. Per això recorda que si el teu vehicle l’ha de passar pots venir a qualsevol de les estacions de PrevenControl demanant cita a través del telèfon o del nostre web.

ACTUALITZACIÓ: Vols saber com ha quedat la llei finalment? Ho pots consultar aquí.