L’Impost pel CO2 es posa en marxa

El nou impost pel CO2 ha entrat en funcionament al mes de setembre. Els propietaris dels turismes, furgonetes i motocicles pagaran en funció de les emissions del vehicle a partir de les dades de la fitxa tècnica, en una mesura que respon a la fiscalitat mediambiental que potencia la Unió Europea i els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030.

La voluntat del nou impost és reduir les emissions de CO2 i n’estan exempts els ciclomotors, els camions, els vehicles 100% elèctrics o de més de 3,5 tones, els autocars i els autoritzats a transportar més de nou persones, mentre que els qui tenen una matrícula de vehicle històric o són clàssics podran gaudir de la bonificació del 100% de la quota. Els diners recaptats aniran al Fons climàtic i al Fons de patrimoni natural de la Generalitat de Catalunya. Com es calcula? Doncs en funció del número de grams de diòxid de carboni per quilòmetre que s’emet i que figura a la fitxa tècnica, a l’apartat V7, de forma que hauran de pagar els vehicles que superin els 120 grams per quilòmetre.

L’impost es tramitarà a través del padró i l’hauran d’abonar els titulars dels vehicles amb domicili fiscal a Catalunya i les persones sense residència fiscal a Catalunya, però que hi tinguin un establiment, oficina, sucursal i vehicles registrats a Catalunya durant el 2020. El termini per presentar al·legacions es va tancar el passat 4 de juny i el dia 1 de setembre ja es va publicar al web de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) el padró definitiu de qui ha de pagar, amb un total de 2,26 milions de vehicles. Els cobraments es duran a terme a partir del 15. Pots consultar el padró en el següent enllaç: https://atc.gencat.cat/ca/tributs/impost-emissions-vehicles/acces-padro/