L’Institut Narcís Monturiol i PrevenControl visiten les instal·lacions de l’empresa Beelectric

El passat divendres 27 de gener, es va realitzar una visita conjunta dels estudiants de grau superior d’automoció de l’institut Narcís Monturiol i de Prevencontrol a les instal·lacions de l’empresa Beelectric. Aquesta empresa es dedica a desenvolupar les possibilitats d’introduir en vehicles comercials la substitució de motors de combustibles fòssils per d’altres d’elèctrics . El seu Gerent, el Sr. Juli Planas, va realitzar una xerrada del passat, present i futur dels vehicles elèctrics i de com es detecta la necessitat i s’adapta la tecnologia als diferents usos que es donen als vehicles.

L’empresa neix de l’estudi de les flotes de vehicles industrials on es detecten les repeticions de rutes, itineraris, … i això fa que sigui molt previsible saber quan el vehicle ha de recarregar les bateries i romandre parat.
Actualment disposen d’un model de furgoneta elèctrica, estant finalitzant un furgó i el següent projecte és implementar la tecnologia elèctrica en vehicles de transport internacional.

 

Furgoneta amb motor elèctric que ha participat en diverses competicions

 

Al taller es va tractar amb els alumnes i assistents les diverses tecnologies que s’utilitzen en la electrificació de vehicles, els seus inconvenients i les seves avantatges, així com es connecten entre ells, com es programen i quins són els fabricants amb els que treballen.

Durant la visita els participants van poder pujar al furgó elèctric i veure quins són els paràmetres que es controlen en la conducció del vehicle, voltatges, amperatges i temperatures de les bateries, i consums i regeneracions d’energia quan el vehicle fa pujades o baixades. Així empíricament es va poder comprovar que en baixada el vehicle és capaç de recuperar al voltant d’un 45% de l’energia utilitzada a les pujades durant les baixades.

 

Conducció del furgó elèctric amb la monitorització de les dades del vehicle.

 

Finalment un cop en el taller es van poder veure els diversos vehicles parts, components i conjunts que integren una adaptació a vehicle elèctric, els assistents van poder debatre com veuen la implantació del vehicle elèctric en el parc mòbil actual.

 

Interior del furgó de Beelectric, amb les bateries col·locades de forma provisional per poder efectuar proves.