Quins vehicles tenen més defectes greus a la ITV? Les xifres de l’any 2022 facilitades pel Ministeri d’Indústria i Turisme mostren que el 81,4% dels vehicles van passar la inspecció en el primer intent. Una dada que baixa quan parlem d’autocars i autobusos, on un de cada quatre suspèn.

Els autocars i els autobusos passen la ITV a la primera en el 74,3% dels casos. A la segona, el 89%. L’any 2022, l’últim del qual se n’han facilitat les dades, es van inspeccionar 85.072 vehicles d’aquest tipus a Espanya. Per què suspenen? Segons les dades d’AECA-ITV, en el 18,6% dels casos per l’apartat d’altres, que inclou errades en el limitador de velocitat, tacògraf o reformes no autoritzades, així com les normes de transport escolar. Ben a prop, amb un 18,5% hi trobem les errades en els frens. I a continuació l’acondicionament exterior (13,4%), pneumàtics i suspensió (12%), enllumenat (11,9%) i emissions (11,3%).

Els autocars i autobusos encapçalen doncs la classificació de vehicles amb més defectes greus. Entre els suspesos se n’hi van detectar 2,6. Els següents a la classificació serien els camions, furgonetes, remolcs i semiremolcs. A nivell d’emissions també hi ha molt a millorar perquè el 89,4% fan servir dièsel i els elèctrics només representen un 0,7%.