No t’oblidis de passar la ITV!

No t’oblidis de passar la ITV! Estem a punt de tancar l’any 2024 i les xifres de les inspeccions tècniques mostren punts positius i negatius. Per un costat, un altíssim percentatge dels vehicles la supera sense problemes. Però per l’altre, l’absentisme segueix creixent i encara tenim un 36,4% de vehicles circulant sense la ITV en regla.

Tanquem l’any i és hora de fer balanç. També a les ITV. L’Associació Espanyola d’Entitats Col·laboradores de l’Administració en la Inspecció Tècnica de Vehicles (AECA-ITV) va presentar fa uns dies les dades del 2023. El més positiu és que es van fregar els 22 milions d’inspeccions i el 81,4% la va superar sense problemes. Els vehicles del sector agrari son els qui ofereixen millors xifres a l’hora de superar-la a la primera (86,4%) i en el bàndol contrari hi trobem les furgonetes i camions de més de 3.500 quilos. El 28,8% es troba amb una primera inspecció desfavorable.

Quins són els defectes greus més habituals dels vehicles? Les xifres de 2023 apunten a l’enllumenat i la senyalització com el més habitual, amb un 24%. En segon lloc apareix els eixos, rodes, pneumàtics i suspensió amb un 21%, seguit de les emissions (19%).

Per això és important que revisis el vehicle abans de venir a l’estació. PrevenControl va iniciar en aquest sentit la campanya Si vols anar bé, passa la ITV per ajudar-te a recordar tot el que has de mirar. Superar la inspecció a la primera suposa un estalvi de temps i diners. No et perdis els vídeos!

Les dades de l’AECA-ITV també tenen un vessant negatiu i preocupant. La xifra de vehicles que circula sense haver passat la inspecció ha crescut fins al 36,4%. Un de cada tres vehicles. A banda de ser il·legal és un perill per al conductor, per als altres usuaris de la carretera i per a tothom en general, ja que no hi ha cap control de les emissions. Les dades segueixen anant a l’alça des del 2017, quan era del 26,6%. I des del final de la pandèmia s’ha accentuat, malgrat augmentar també el nombre de vehicles denunciats. Un 56% més de multats en els últims vuit anys. A principis d’any les autoritats ja van alertar de l’increment de vehicles sense la ITV en regla, tal com et vam explicar també al blog.

El nombre de vehicles sense ITV va acompanyat d’una altra dada preocupant: l’envelliment. La mitjana d’edat dels vehicles se situa en 14,9 anys, tres mesos més que l’any anterior. I un increment del 10,4% en només 5 anys. No és casualitat que el nombre de sinistres també hagi augmentat.

Per tot plegat, tothom ha de ser conscient de la importància de dur la ITV al dia. Si és hora de passar-la amb el teu vehicle, no badis i posa’t en contacte amb qualsevol de les estacions PrevenControl. Ho pots fer per telèfon o través del web. Serà un plaer atendre’t. I que tinguis un gran 2024!