Per què hi ha matrícules de diferents colors? Quan circules amb el teu vehicle la majoria de vehicles tenen una matrícula similar, però a vegades et creues amb d’altres que fan servir un altre color. Aquest mes al blog de PrevenControl te n’expliquem els motius.

Qui porta la matrícula blava? Des de fa cinc anys els taxis i vehicles VTC estan obligats a dur la matrícula posterior de fons blau per distingir-los de la resta. La del davant és opcional, si bé els números i lletres han de coincidir.

Qui porta la matrícula verda? Els vehicles nous comprats a l’estranger. La normativa indica que els ciutadans comunitaris estan obligats a matricular el vehicle en el país de residència, no de compra. Així que les verdes son temporals, de 60 dies, que es poden prorrogar. Els tràmits inclouen tramitar també una targeta ITV i un permís temporal de circulació. Després s’ha de tramitar la matrícula definitiva. Abans de tenir-la, la matrícula tindrà el fons verd i una lletra P a l’inici.

Qui porta la matrícula vermella? Tenen un permís de 12 mesos i hi ha diversos casos:

  • Vehicles del cos diplomàtic. Les lletres CD van seguides de quatre xifres.
  • Remolcs i semi-remolcs. Van acompanyats d’una lletra R al davant. En aquest cas son matrícules definitives, no temporals.
  • Temporals d’empresa. Si estan matriculats a Espanya portaran la lletra V, mentre que duran la S si son de fora. En els dos casos el vehicle només pot circular per fer proves tècniques, assajos d’investigació o per ser provats per possibles compradors. I abans de cada trajecte hauran d’omplir un llibre-talonari de butlletins de circulació.
  • Vehicles donats de baixa temporalment. Mentre es proven per ser venuts o comprats.

Qui porta la matrícula groga? Els ciclomotors de menys de 50 centímetres cúbics. Tenen la lletra C i les matrícules son verticals.

Hi ha altres casos de matrícules diferents? Els vehicles del cos diplomàtic a banda del vermell poden tenir matrícules de diferents colors, que atorga el Ministeri d’Assumptes Exteriors. La del cos consular té el CC a l’inici i el fons verd. En el cas dels organismes internacionals s’opta per l’OI i el blau, mentre que els tècnics administratius porten una matrícula amb TA, fons groc i les lletres negres.

Els vehicles que corresponen a organismes oficials vinculats a les forces de seguretat i l'ordre també són diferents. El fons i color son els habituals, però les lletres inicials serveixen per diferenciar-los. Per exemple CME (Cos de Mossos d’Esquadra), ET (Exèrcit de Terra). CNP (Cos Nacional de Policia) o PGC (Parc de la Guàrdia Civil).

 Al blog de PrevenControl ja et vam explicar què es mira de la matrícula quan vens a passar la ITV. Si ha arribat l’hora de passar la inspecció del teu vehicle pots demanar hora a qualsevol de les nostres estacions. Ho pots fer per telèfon o a través del nostre web. Serà un plaer atendre’t!