Puc conduir sense samarreta?

Puc conduir sense samarreta? Arriba l’estiu i la calor és intensa. A vegades quan tornem de la platja, potser mullats encara i amb el vehicle bullint hi ha la temptació de conduir amb la mínima roba possible. Doncs no es pot fer. Aquest mes d’agost al blog de PrevenControl repassem les normes de vestimenta i conducció per evitar una sanció.

El Codi de Circulació no té cap norma específica sobre la vestimenta dels conductors. Però a l’hora de sancionar es fan servir dos articles del Reglament General de Circulació. Per un costat, el 18.1, que apunta que el conductor “està a obligat a mantenir la seva pròpia llibertat de moviments, el camp necessari de visió i l’atenció permanent en la conducció.” I hi afegeix que cal “cuidar la posició adequada”. Per un altre costat, el 17.1 afegeix que els conductors “han d’estar en tot moment en condicions de controlar el vehicle”.

Una vestimenta inadequada o absent es considera que pot afectar a la conducció. A banda de tenir en compte dos factors més. Així, manen la seguretat i salut pel risc de patir cremades i lesions similars en cas d’accident pel contacte directe de la pell amb el cinturó de seguretat. I s’hi suma la part higiènica, ja que deixem en el seient suor i bacteris. Per això si la policia et veu conduir sense la part de dalt de la vestimenta et sancionarà. La multa es mou entre 80 i 200 euros i no comporta pèrdua de punts.

I en el cas de les xancles? El calçat és un altre maldecap a l’estiu amb la conducció. Si optes per un d’incorrecte t’afecta la capacitat de controlar el vehicle de forma segura i adequada. Et pots trobar amb una pèrdua d’adherència amb els peus i dificultats per pressionar bé els pedals. Segons un estudi del Real Automóvil Club de España mig milió de persones admeten conduir descalces i la xifra amb xancles s’enfila fils a les 800.000. El fet de sancionar-ho o no queda en mans de l’autoritat, així que la norma no és tan estricta com l’anar sense samarreta. En tot cas, la recomanació és sempre optar per un bon calçat per garantir la teva seguretat i la de tots els usuaris del vehicle i de la via.

El que no queda a criteri de l’autoritat és portar la ITV al dia. Ho mana la llei i comporta sancions no fer-ho. Per raons de salut, seguretat i medi ambient. Per això si ha arribat l’hora de passar la inspecció amb el teu vehicle pots demanar cita a qualsevol de les estacions PrevenControl. Ho pots fer per telèfon o a través del web. Pots consultar aquí els nostres horaris d’estiu per triar el millor dia i franja horària. T’hi esperem!