Puc suspendre la ITV per la matrícula? La majoria de gent abans d’anar a una estació repassa el bon estat de punts del vehicle com llums i pneumàtics, però sovint s’oblida de la matrícula. És un element clau en la identificació del vehicle, així que cal que estigui en bon estat. Hi ha el risc de topar amb una inspecció tècnica desfavorable i fins i tot amb sancions econòmiques.

La ITV comprova l’estat de diferents parts de la matrícula. Vols saber en quins aspectes fixa la mirada?

  • La matrícula ha de coincidir amb la documentació del vehicle, sense que hagi estat manipulada de cap manera.
  • S’ha de poder llegir sense dificultats. No hi ha d’haver cap element que tapi de forma parcial o total la matrícula.
  • Ha de ser l’homologada. Les característiques, les mides, els colors i la ubicació han de ser les reglamentàries.
  • La fixació ha de ser correcta, sense risc de caure.
  • Els números i les lletres no poden estar esborrats de forma parcial o total. L’estat general de la placa no pot ser defectuós.
  • El llum de la matrícula posterior ha de funcionar.
  • Si hi ha publicitat, ha d’estar a la part inferior i amb una vora que no pot superar els 26 mil·límetres.

Segons les dades del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme en l’últim any registrat el 9,4% dels defectes greus detectats a la ITV estaven vinculats a la identificació, entre els quals hi destaca la matrícula. Un mal estat de la placa, a banda de suspendre la ITV, ens pot comportar també una multa de 200 euros, que creix si s’ha manipulat de forma intencionada. En aquest cas la sanció s’enfila fins als 6.000 euros i la pèrdua de sis punts del carnet. Si ha arribat l’hora de passar la inspecció del teu vehicle, comprova la matrícula i demana cita a qualsevol dels centres PrevenControl. Ho pots fer per telèfon o a través del web.