Si encara no estàs de vacances, estaràs a punt d’agafar-les. L’estiu és aquella època de l’any que molts decidim posar a prova el nostre cotxe fent viatges més llargs del que estan acostumats. És per aquest motiu que és important que el vehicle estigui en perfectes condicions per evitar ensurts a molts quilòmetres de casa. Fem una repassada als punts bàsics del vehicle que podeu revisar vosaltres mateixos abans de sortir de casa carregats de maletes i bicicletes:

Neumàtics

És una de les parts més importants que s’han de tenir en compte per evitar accidents. Abans de fer un viatge llarg, mireu-vos bé els vostres neumàtics: El dibuix està començant a esborrar-se? Tenen estries? Els laterals estan desgastats del contacte amb les voreres? Si tenen alguna d’aquestes coses, canvia’ls abans de marxar. Amb un viatge llarg i amb la calor de l’estiu els neumàtics pateixen molt. I no t’oblidis de comprovar que tenen la pressió correcta també.

Llums

Sembla una ximpleria, però molt sovint circulem sense una llum de davant o de darrere i no ens n’adonem si ningú no ens adverteix. Per tant, abans de marxar, comprova que no tens cap bombeta fosa de les llums de davant, els dels frens de darrere i els dels intermitents i warnings.

Bateria

Si el cotxe a vegades li costa d’arrancar a la primera, o bé es cala quan està al ralentí, és que segurament la bateria està avisant que està a les últimes. Comprova el seu estat òptim abans de sortir.

Netejaparabrises

Si tens el parabrisa brut i quan el neteges amb els netejaparabrises tens la sensació que no fan net del tot, és que segurament estan desgastats per l’ús i toca canviar-los. No hi ha res més molest que conduir amb el parabrisa brut i no veure la carretera del tot. Per això, també comprova que tens líquid netejaparabrisa, imprescindible per eliminar esquitxades de fang, cagades d’ocells o insectes esclafats.

Nivell d’oli / Líquid refrigerant (consulteu el manual del vehicle)

No cal ser un mecànic professional per a comprovar el nivell d’oli o del líquid de refrigeració. Només cal obrir el capó, treure  la vareta de l'oli, netejar-la i tornar-la a posar per veure fins on queda tacada. La vareta té unes marques indicant el mínim i màxim.  És molt important que el nivell es trobi per sobre del mínim però que no superi mai el màxim. En cas d'afegir oli, poseu únicament el que tingui les especificacions que recomena el fabricant del vehicle (això és molt important en vehicles diesel amb catalitzado d'oxidació i filtre de partícules).
Quant al nivell del líquid de refrigeració, mireu directament en el recipient,  que es trobi entre les marques de mínim i màxim. Per seguretat, no obriu mai el tap amb el motor calent perquè el circuit està a pressió.

Frens i amortidors

Si els frens o amortidors necessiten una revisió o un canvi, ho hauries de notar quan circules i notes que has de fer més força del normal per frenar, o bé el cotxe pateix massa quan vas per un terreny irregular. Si no n’estàs segur, passa pel mecànic.

ITV en regla

I per últim, i no per això menys important, comprova que tens la ITV superada i en regla. Si no és així, recorda de demanar cita prèvia abans de marxar de vacances. Bon viatge!