Què vol dir conduir en flow?

Saps què vol dir conduir en flow? Es tracta d’una conducció, sobretot en el cas dels motoristes, en què baixa el control i la reflexió conscients per submergir-se completament en l’activitat que és conduir. D’aquesta manera s’assumeixen més riscos i la velocitat va per sobre del que seria recomanable. Una combinació que comporta un gran perill i per això la Dirección General de Tráfico (DGT) porta temps alertant els conductors dels riscos de fer-ho.

La Universitat de Potsdam a Alemanya va fer un estudi sobre la conducció en flow i la conclusió va ser que la velocitat és excessiva i només s’abandona quan s’experimenta una distracció forta, que pot ser de sorpresa o de por per un element inesperat a la carretera. El que s’anomena un gairebé-accident. El fenomen és més perillós en els motoristes per raons òbvies, però també afecta als conductors de cotxes i furgonetes, sobretot quan es condueix de forma relaxada o per carreteres que es coneixen molt bé. La DGT alerta que la conducció en flow es dona principalment en conductors amb una experiència mitjana i la franja d’edat més perillosa es concentra a partir dels 40 anys.

Així, la conducció en flow és semi-inconscient. Durant aquest procés perdem atenció i la concentració se’ns en va a la conducció, però sense tenir en compte els elements externs, de forma que eliminem la sensació de risc. Un exemple clar el trobem en els motoristes quan entren en una zona amb molts revolts i els van enllaçant augmentant cada cop més la velocitat i el risc. No només és perillós per al conductor, sinó que es posa en perill també a la resta d’usuaris de la carretera. Per tot plegat l’informe Dekra sobre seguretat vial dels vehicles de dues rodes ja recull també el fenomen de la conducció en flow.

Des del blog de PrevenControl t’hem explicat la preocupació de les autoritats perquè el nombre d’accidents mortals en motocicletes no baixa i que això també va associat a l’alt percentatge de les que circulen sense tenir la ITV al dia. La conducció en flow és un risc afegit i sempre és necessari tenir la seguretat que el teu vehicle està a punt. Per això si et toca passar la ITV recorda que pots demanar cita a qualsevol de les nostres estacions per telèfon o a través del web.