Quin tipus de porta-esquís hem de triar pel nostre vehicle?

Iniciant la temporada d’hivern hem de començar a treure la pols al nostre equip d’esquí. Provar les botes, encerar els esquís, mirar les previsions del temps i l’estat de les pistes,… Pel que fa al nostre vehicle a més de disposar d’unes cadenes de roba o metàl·liques, o neumàtics de contacte, també hem de pensar en uns porta-esquís pel nostre vehicle.

Actualment molts dels vehicles del nostre parc, permeten portar els esquís o les taules dins del maleter o l’habitacle. Cal esmentar que en aquests casos cal assegurar que estan ben fixats i que en cas d’accident no puguin esdevenir un perill pels passatgers que van en el vehicle. Molts cops la solució més estesa és portar-los en un porta-esquís exterior que fa que els passatgers puguin viatjar més còmodes.

Dins dels dispositius que poden anar al sostre del nostre vehicle hi ha un gran grup que són aquells que s’uneixen al vehicle utilitzant imants.  Aquest tipus de porta-esquís són universals, ja que es poden utilitzar en qualsevol tipus de vehicle i són els més pràctics, ara bé cal tenir algunes consideracions en el moment d’utilitzar-los.

  • Els sostre del vehicle ha de permetre que s’hi puguin enganxar: existeixen vehicles que tenen el sostre de vidre o no són planers. Aquest tipus de porta-esquís no ens servirà per poder portar-los.
  • Els imants i el vehicle han d’estar ben nets: cal netejar les dues superfícies per evitar ratllades a la planxa i s’ha de mantenir l’imant ben net evitant possibles restes d’òxid i de brutícia.
  • Cal posar la bola de seguretat dins de l’habitacle per seguretat: Aquest fet ens evitarà de provocar accidents en cas de que es desprenguin o de que ens puguin robar els porta-esquís quan deixem el vehicle estacionat. Cal tenir cura en cas de pluja, ja que les corretges fan de conductor de l’aigua cap a dins de l’habitacle.

L’altre gran grup de porta-esquís, són aquells que funcionen acoblats en barres porta-equipatges. L’avantatge d’aquests dispositius, és que es poden utilitzar per d’altres usos: porta-bicicletes, baguls, barres porta-equipatges, … L’inconvenient principal és que a vegades ens resulten complexes en la seva instal·lació. Les barres no són universals, per tant en cas de comprar-ne unes cal informar-se que s’avinguin amb la marca i model del vehicle en el que s’han d’instal·lar.

Alguns vehicles disposen de rails verticals que serveixen també per fixar les barres, facilitant-ne la instal·lació.

Actualment els vehicle han augmentat la seva alçada i aquest fet dificulta la manipulació del porta-esquís. Els fabricants han donat sortida a aquesta necessitat dissenyant porta-esquís que llisquen sobre les barres i que permeten treballar sobre el dispositiu des del lateral del vehicle.

Existeixen també altres porta-esquís que permeten muntar-se sobre la bola de remolc i que són de fàcil i ràpida instal·lació. Però en aquests casos el vehicle ha de disposar d’un enganxall de remolc en el nostre vehicle, fet que fa, almenys per l’esquí, no es tracti com una opció pràctica a l’hora de portar els esquís.

Tant un tipus com l’altre, convé recordar que l’ús de porta-esquís redueix l’aerodinàmica del nostre vehicle, aquest fet incrementa el consum del cotxe. Per tant és convenient que quan no s’utilitzin cal desmuntar-los per millorar l’eficiència de la nostra conducció.