El programa europeu de valoració de les carreteres EuroRAP va triar l’Arrabassada com la més perillosa de Catalunya. La carretera barcelonina acumula 13 accidents mortals en els últims tres anys, sempre amb una moto implicada. Les autoritats estan preocupades perquè la sinistralitat sobre dues rodes no baixa i les ITV miren d’ajudar controlant que el vehicle estigui a punt.

EuroRAP va estudiar la sinistralitat a les carreteres catalanes durant tres anys i de nou va escollir l’Arrabassada (BP-1417) entre Barcelona i Sant Cugat com la de més risc de patir-hi un accident. Tant per a les motos com per als vehicles en general. El tram de la BV-5224 entre Manlleu i Torelló ocupa el segon lloc, si bé per sisè any seguit la C-58 des de la capital catalana fins a Cerdanyola és la que concentra més accidents greus: 18.

L’Arrabassada exerceix de referència del problema amb la sinistralitat de les motos en l’àrea metropolitana de Barcelona. El 66% del morts en accident a la capital catalana al 2021 anaven sobre dues rodes i en sis dels set últims anys ha estat el col·lectiu amb més víctimes. Per això a finals de l’any passat el Servei Català de Trànsit va posar en marxa una campanya de conscienciació a través de cinc espots televisius, sota el lema ‘La ruta més segura’.  

https://www.youtube.com/watch?v=402bF4wbRzw

El nombre d’accidents i víctimes a la carretera s’ha reduït a la meitat en l’última dècada, però les autoritats mostren la preocupació per l’única excepció: les motos. Des de l’any 2000 és l’únic apartat en què la mortalitat no baixa i hi ha dos factors que alimenten el problema: l’envelliment del parc automobilístic i la manca de control. El 26,6% de les motocicletes a Espanya tenen més de 20 anys i el 63,6% superen la dècada de vida. Una xifra preocupant que es torna més perillosa perquè tal com ja us vam explicar al blog cada cop n’hi ha més que circulen sense tenir la ITV al dia. Han pujat del 43% al 54% el darrer any. Passar la inspecció és clau per raons de seguretat i medi ambient i per això recorda que pots anar a qualsevol de les estacions PrevenControl demanant cita per telèfon o a través del nostre web.