Quines són les averies més habituals a l’estiu?

Quines són les averies més habituals a l’estiu? Estem a punt d’entrar en època de sortides de cap de setmana i després, les vacances. En els últims mesos us hem anat recordant la importància de tenir a punt les diferents parts del vehicle amb la campanya Si vols anar bé, passa la ITV. No et perdis el darrer vídeo! Avui al blog de PrevenControl us expliquem quines són les averies més habituals quan arriba la calor intensa.

L’estiu és sinònim de temperatures elevades i això pot afectar el nostre vehicle. El més habitual que falli és la bateria. Segons un estudi del RACC, protagonitza el 41% de les averies en aquesta època. L’ús constant de l’aire condicionat fa treballar més la bateria. I alhora acusa l’efecte de la calor. Per un costat, perquè l’àcid interior s’asseca i, per l’altre, perquè per sobre dels 50 graus la vida útil pot baixar fins un 50%. Per exemple quan deixem el vehicle estacionat al sol durant hores.

Un altre element que a l’estiu ens pot generar maldecaps és el motor. Es pot sobreescalfar. Els motius són diversos, des de poc oli, als descens de l’oxigen a l’aire passant pel líquid refrigerant.

Els pneumàtics també paguen les altes temperatures. El desgast augmenta i la vida útil pot baixar un 15%. L’escalfor també n’afecta la pressió, ja que l’escalfor por fer-la augmentar fins a un 20% i facilita l’aparició de punxades. És important controlar la pressió per reduir el risc de quedar-nos tirats a la carretera i haver de preparar la roda de recanvi. A l’estiu fem desplaçaments més llargs i sotmetem els pneumàtics a una càrrega de treball molt superior a l’habitual.

La bateria, el motor i els pneumàtics són els tres elements que més pateixen amb l’arribada de l’època de vacances. Però no són els únics. Així, caldrà controlar els frens perquè els discos es poden deformar amb la calor i perdre efectivitat. Sobretot si fa temps que els portem i estan desgastats. També caldrà controlar el nivell d’oli, l’escalfor del radiador i donar un cop d’ull a l’estat dels eixugaparabrises. El risc recau en què el líquid s’evapori o que les escombretes es deformin.

Una manera de controlar que el teu vehicle estigui a punt és dur la ITV al dia. Hi ha qui circula sense fer-ho o que aprofita l’estiu per mirar d’allargar la següent revisió. No és legal i és un mal consell perquè és un risc per a la seguretat i el medi ambient. Per això si ha arribat l’hora de passar-la no dubtis a posar-te en contacte amb qualsevol de les estacions PrevenControl. Pots fer-ho per telèfon o a través del web. T’estem esperant!