Quines són les novetats de la llei de trànsit 2022?

El 21 de març entra en funcionament la nova Llei de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat vital. Fa unes setmanes al blog et vam avançar les 6 novetats principals, però saps com ha quedat finalment la llei després del pas pel Senat?

Els últims tràmits de la llei van comportar novetats. La prohibició de superar en 20 km/h el límit de velocitat en fer un avançament en vies convencionals s’havia anul·lat d’entrada per un error en la votació, però finalment ha obtingut el llum verd i tira endavant. Les altres novetats que hauràs de tenir en compte a partir d’ara són:

  • La sanció per dur el mòbil a la mà mentre condueixes, encara que no l’estiguis fent servir, passa a ser més greu. Perdràs 6 punts i no 3 com fins ara, a més de pagar 500 euros.
  • La mateixa pèrdua de 6 punts et costarà llençar objectes per la finestra que generin risc d’incendi o accident.
  • També puja la sanció (de 3 a 4 punts) per no dur el casc o no portar el cinturó i les cadiretes lligades, així com dur-ho en mal estat.
  • La seguretat de ciclistes, ciclomotors i vianants també guanya pes per mirar de reduir el nombre d’accidents i atropellaments. Per això, si la carretera és de dos o més carrils no n’hi haurà prou amb deixar una distància de seguretat de metre i mig amb els ciclistes i ciclomotors, sinó que cal ocupar el segon carril o perdràs 6 punts i 200 euros, mentre que els vianants passen a tenir en els passos zebra, les voreres i les zones peatonals.
  • Portar inhibidors de radar al vehicle derivarà en la pèrdua de 3 punts, encara que estiguin apagats.
  • Si tens una moto o ciclomotor pots fer servir dispositius certificats sense fils al casc de cara comunicar-te o navegar.
  • Estar prohibit parar o estacionar en el carril bici.
  • Si estàs dos anys sense cometre infraccions recuperaràs tots els punts del carnet. Fins ara anava en funció de la gravetat de les infraccions. I també tindràs l’opció de fer un curs per guanyar dos punts extres.
  • A partir del juliol de 2022 els vehicles nous hauran d’incloure un dispositiu que impedeixi arrencar el vehicle si se supera la taxa d’alcohol permesa i set dispositius de seguretat més. I en el cas dels menors d’edat que condueixin qualsevol vehicle aquest mes entra en vigor la norma de la taxa 0 d’alcoholèmia.
  • S’unifiquen les sancions per circular en zones de baixes emissions amb un vehicle que no respecta la normativa: 200 euros.

Les peticions des d’AECAITV d’augmentar els controls i les sancions per dur la ITV caducada no van tirar endavant, però recorda que per motius de seguretat, salut i medi ambient és imprescindible dur-la al dia. Si ha arribat l’hora de passar la inspecció amb el teu vehicle pots demanar hora a qualsevol de les estacions PrevenControl per telèfon o a través del nostre web.

One thought on “Quines són les novetats de la llei de trànsit 2022?

Comments are closed.