Tens previst sortir d'Espanya? Serà un viatge curt o llarg? O bé et trasllades a viure fora per una temporada per feina? Si tens pensat marxar amb el teu cotxe, és molt important que abans revisis la data de caducitat de la ITV per estalviar-te un ensurt innecessari. Has de saber que circular amb la ITV caducada fora de l'Estat, però en un dels altres 27 països de la Unió Europea, també és sancionable. La ITV és obligatòria a tots els països de la UE per aplicació de la directiva 2014/45/UE, i això implica que si un agent de la policia de trànsit de qualsevol d'aquests països t'atura per qualsevol motiu i veu que no tens la ITV en regla, et  pot sancionar. Per aquest motiu és tan important mirar la data de caducitat de la darrera revisió a la fitxa tècnica i calcular els dies que pensem estar fora d'Espanya.
  1. Si el viatge pot ser una mica llarg i la ITV podria caducar mentre som fora, el millor és anar a passar la revisió obligatòria abans de marxar. Des del maig de 2018, amb l'última revisió del reglament, podem passar-la fins un mes abans de la data de caducitat, mantenint el mateix termini de validesa que tenies, cosa que ens dona marge per passar-la abans de fer el viatge.
  2. Si preveus un viatge molt llarg, o fins i tot un canvi de residència temporal per raons de feina o estudis, i vols endur-te el cotxe, el millor és que matriculis el cotxe al país on et desplaces i paguis els impostos allà. I per tant, passis la ITV d'aquell país com a cotxe matriculat allà. Si estàs menys de 6 mesos a fora no cal canviar la matriculació, però a partir dels 6 mesos sí. Ara, en alguns dels 28 països de la UE aquests 6 mesos poden variar. Pots informar-te aquí de les peculiaritats de cada país.
  3. Si no has comprovat la data de caducitat de la ITV abans de marxar i te n'adones fora d'Espanya, pots passar una ITV provisional en aquell país que et permeti seguir circulant per allà sense por a una sanció. Aquesta ITV, però, no serà vàlida un cop tornis a Espanya i l'hauràs de tornar a passar aquí el més ràpid possible. Encara no existeix una equivalència operativa entre les diferents ITV dels països de la UE, encara que la directiva comunitària indiqui que haurien de ser homologables.
En resum, si pots passar la ITV a Espanya abans de marxar a l'estranger, millor per evitar problemes. Si te n'oblides, o encara no estàs dins del mes previ a la data de caducitat, pots passar una ITV provisional en aquest altre país de la UE, però en tot cas només et podria servir per circular per aquell país. Quan tornis a Espanya hauràs de passar de nou la ITV d'aquí. Si vols demanar cita prèvia, entra en aquest enllaç.