A partir de l’1 de gener de 2020, els turismes, les motos i els ciclomotors sense distintiu ambiental de la DGT no podran circular per la ciutat de Barcelona. L’objectiu és reduir la contaminació ambiental i preservar i millorar la qualitat de l’aire i la salut pública. Forma part de les accions de l'Ajuntament de Barcelona per reduir, en quinze anys, un 30% de les emissions de contaminants a l’atmosfera, principalment diòxid de nitrogen (NOx) i partícules en suspensió (PM10). Intentem respondre breument les principals incògnites:

1.Quina zona exactament no es podrà circular?

  • Una àrea de 95 km2 anomenada ZBE (Zona de Baixes Emissions)
  • Engloba tota la ciutat de Barcelona compresa entre la ronda de Dalt i la ronda del Litoral: Inclou una part de l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besòs. De Barcelona queden fora de la ZBE els barris de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes, i la Zona Franca.

2.Quins dies inclou la prohibició?

  • De dilluns a divendres de 7 h a 20 h, només els dies laborables.
  • Tots els vehicles estaran autoritzats a circular de nit (20 h a 7 h), els caps de setmana i els dies festius.

3.Quins vehicles no podran circular per la ZBE?

  • Turismes de benzina anteriors a Euro 3 (majoritàriament matriculats abans del 2000).
  • Turismes dièsel anteriors a Euro 4 (majoritàriament matriculats abans del 2005/2006).
  • Motocicletes, ciclomotors i vehicles lleugers anteriors a Euro 2.

4.Com sé si el meu vehicle podrà circular per Barcelona a partir de 2020?

Al web de Qualitat de l’Aire pots comprovar el distintiu ambiental DGT del teu vehicle introduint-hi la matrícula. També pots consultar-ho al web de la DGT.

5.Quines multes hi ha pels que incompleixin?

A partir de l'1 de gener de 2020 entra en vigor la ZBE, però no es començaran imposar multes fins a l'1 d'abril de 2020. En cas de reincidència, les sancions poden incrementar-se un 30% respecte a la seva quantia mínima.
SANCIÓ LLEU de 200 a 499 euros Circulació de vehicle sense distintiu ambiental de la DGT Turismes, motos, ciclomotors i vehicles lleugers de tres o quatre rodes. Furgonetes de MMA igual o inferior a 3,5 tones (L, M1, N1)
SANCIÓ GREU de 500 a 999 euros Circulació de vehicle sense distintiu ambiental de la DGT i durant un episodi de contaminació amb restricció de trànsit Turismes, motos, ciclomotors i vehicles lleugers de tres o quatre rodes. Furgonetes de MMA igual o inferior a 3,5 tones (L, M1, N1)
Circulació de vehicle sense distintiu ambiental de la DGT   Camions, autocars i autobusos. Vehicles per al transport de mercaderies de MMA superior a 3,5 tones (N2, N3) i vehicles per al transport de passatgers de més de vuit places a més del conductor/a (M2, M3)
SANCIÓ MOLT GREU de 1.000 a 1.803 euros Circulació de vehicle sense distintiu ambiental de la DGT i durant un episodi de contaminació amb restricció de trànsit Camions, autocars i autobusos. Vehicles per al transport de mercaderies de MMA superior a 3,5 tones (N2, N3) i vehicles per al transport de passatgers de més de vuit places a més del conductor/a (M2, M3)

6.Com es controlarà el compliment de la norma?

  • Es desplegarà un sistema de control automàtic amb més de 70 càmeres de lectura de matrícules en diferents punts de la ciutat, als accessos i a l’interior.
  • La Guàrdia Urbana de Barcelona també farà controls visuals dins de la ZBE.
Per tenir més informació, consulteu la web de la ZBE.