La DGT ressalta la importància de la ITV

La DGT ressalta la importància de la ITV. La Direcció General de Trànsit va dedicar a principis del mes de juny una setmana a augmentar el nombre d’inspeccions de vehicles a les carreteres espanyoles. Les autoritats van comprovar l’estat dels vehicles, sobretot dels més vells, i van voler destacar el paper clau de les Inspeccions Tècniques de Vehicles en la seguretat i la salut.

Si del 5 a l’11 de juny vas veure més controls policials i vehicles aturats no va ser casualitat. La DGT va dedicar aquella setmana a augmentar les inspeccions de vehicles amb un objectiu clar: controlar els més antics. Els estudis mostren que un vehicle vell i mal conservat duplica el risc d’accident. Es multiplica per dos si té de 10 a 15 anys en comparació amb els que tenen menys de 5 anys, tal com recull el programa Estrategia Española de Seguridad Vial 2030. A Espanya és un problema a l’alça perquè la mitjana d’edat del 70 per cent dels vehicles és de 14,3 anys.

Les inspeccions policials comprovaven l’estat dels frens, direcció, suspensió, pneumàtics, llums, bateria i el nivell i els filtres de l’aire condicionat, així com dels diferents líquids i del rentaparabrises. En paraules de la DGT l’objectiu era “reduir els comportaments i actituds que impliquen un abandonament de les condicions òptimes dels vehicles, en consonància amb les actuacions que busquen incrementar l’impacte de la vigilància amb les conductes de risc.” Els resultats van ser molt positius i des de Trànsit apuntaven a les ITV com a factor clau.

Les inspeccions policials també tenien la ITV com a objectiu. Es comprovava que tothom la portés al dia. Les dades de 2020 apunten que el 80,9% dels vehicles van superar la inspecció a la primera. I segons l’últim estudi de Contribució de la Inspecció Tècnica a la Seguretat Vial i al Medi Ambient hi podem posar xifres. Així, consideren que les ITV van evitar 148 víctimes mortals, 13.110 ferits i 15.641 accidents. Els números creixen encara més quan es calcula què hauria passat si els vehicles que havien de passar la inspecció i no ho van fer haguessin fet el que tocava: ens hauríem estalviat 13.517 accidents, 11.643 ferits i 146 morts addicionals.

No és el primer cop que es destaca el paper de les ITV i que s’alerta de la necessitat de dur-la al dia. Per això és tan important que no badis i estiguis al cas de quan toca passar-la amb el teu vehicle. Si ha arribat el dia, no dubtis a demanar cita a qualsevol de les estacions PrevenControl. Ho pots fer per telèfon o a través del web. T’estem esperant!