Conducció ecològica

La mobilitat en vehicle privat és un dels àmbits amb un potencial d’estalvi d’energia més gran, per la qual cosa la difusió de consells de mobilitat sostenible i la difusió de tècniques específiques de conducció entre els conductors pot contribuir a reduir el consum de carburants fòssils.

Consells per a estalviar combustible en la conducció:

 • Planificar la ruta

  El consum de combustible i les emissions de contaminants augmenten en els embussos; per tant, convé planificar la ruta que es vol seguir per circular pels itineraris que presentin menys retencions.

 • Evitar el sobrepès d’equipatge

  El pes extra o elements com la baca, tant si està carregada com si no, fan augmentar el consum de carburant; per això cal carregar el cotxe sense excessos de pes innecessaris.

 • Aire condicionat

  La refrigeració pot incrementar el consum del cotxe en un 20%, mentre que circular amb les finestretes obertes ho fa només en un 5%. El millor és portar-les tancades i usar racionalment l’aire condicionat: només quan sigui estrictament necessari.

 • Posada a punt del vehicle

  S’estalvia carburant si es circula amb els neumàtics ben alineats i amb la pressió que recomana el fabricant, amb el motor ben reglat, els filtres revisats i l’oli adequat.

 • Conducció suau

  Millor optar per una conducció fina i suau; les accelerades i frenades contínues i massa brusques o els canvis de marxa innecessaris disparen el consum de carburant. Per això, manteniu una velocitat uniforme en la vostra conducció.

 • Arrencada

  Cal posar en marxa el motor sense pitjar l’accelerador. Per iniciar la marxa, la primera, però després de recórrer uns sis metres, cal engranar la segona.

 • Acceleracions i canvis de marxa

  Vigileu les revolucions dels vostres vehicles per canviar de marxa quan el cotxe ho demani (entre 2.000 i 2.500 rpm en els motors de gasolina i entre 1.500 i 2.000 rpm en els dièsel). Sempre que sigui possible, és millor circular amb marxes llargues i amb revolucions baixes.

 • Desacceleracions i parades del motor

  Cal aixecar el peu de l’accelerador i reduir la marxa com més tard millor. O atureu el vehicle sense reduir, si la distància i la velocitat us ho permeten fer. En parades prolongades, atureu el motor. Una conducció més eficient no només redueix el consum de combustible i les emissions de contaminants, sinó que augmenta la seguretat viària. Gestió de la velocitat i emissions Els sistemes de gestió de la velocitat són un instrument per controlar les emissions contaminants, especialment en entorns periurbans.

Font: Generalitat de Catalunya. Servei Català de Trànsit