Tot el que cal saber sobre els Distintius Ambientals de la DGT

Molts ciutadans ja posseeixen i porten visibles en els seus vehicles aquests distintius que classifiquen els vehicles en funció de les emissions que desprenen. De fet, des de 2016 la DGT ha anat enviant aquests adhesius identificadors per correu a aquells propietaris amb vehicles que s’adapten a les característiques d’algun dels 4 tipus en què es divideix aquesta classificació. Però, saps en realitat per a què serveixen? Quins vehicles el poden portar i quins no? Com aconseguir-los a dia d’avui? Saber si és obligatori col·locar-los de forma visible en els vehicles? Quins avantatges proporcionen a l’hora de circular per determinats nuclis urbans?

Si vols obtenir resposta a totes aquestes preguntes, et recomanem que segueixis llegint.

 

Què són i per a què serveixen

Els 4 distintius ambientals que estan en vigor actualment, s’han creat per classificar els vehicles del parc nacional en funció dels nivells de contaminació que emeten. Aquesta categorització, que atén a criteris europeus, té el seu origen en el Pla Nacional de Qualitat de l’Aire i Protecció de l’Atmosfera 2013-2016, que afirmava que tant les partícules contaminants com el diòxid de nitrogen tenen en el trànsit rodat la principal font de emissió en les grans ciutats. Per tant, aquests distintius serveixen per a “premiar” als vehicles més respectuosos amb el medi ambient (els que generen emissions contaminants més baixes) beneficiant-los amb no haver de complir amb determinades polítiques municipals, com és el cas de les mesures que l’Ajuntament de Barcelona va establir el passat 1 de desembre: en cas d’episodis de contaminació, no podran circular per la zona de baixes emissions de la ciutat els vehicles que no disposin de l’etiqueta mediambiental de la DGT . Els distintius també contribueixen a la promoció dels vehicles propulsats per energies alternatives i proporcionaran beneficis fiscals i relatius a la mobilitat. De fet, cada autoritat amb competències en fiscalitat de l’automòbil, mobilitat o medi ambient, podrà decidir en qualsevol moment quins incentius ofereix als vehicles menys contaminants. Així, per exemple, la DGT ja permet circular pel carril bus VAO a tots els vehicles que posseeixin el distintiu blau “Zero emissions”.

 

Quins vehicles poden portar-los

Com ja hem comentat en aquest article, els vehicles que opten a posseir alguna de les 4 etiquetes ambientals de la DGT són els que per les seves característiques generen emissions contaminants més baixes. Com sabràs, en els últims anys les normatives per protegir el medi ambient s’han endurit i, com a conseqüència d’això, els fabricants de vehicles han anat introduint canvis i noves tecnologies per crear automòbils cada vegada més “nets”. No obstant això, els vehicles més vells són els que més contaminen i, per tant, els que es queden fora d’aquesta classificació de la DGT. De fet, si tens un vehicle de gasolina matriculat abans de gener de l’any 2000 o un dièsel matriculat abans de gener de l’any 2006, has de saber que no tens opció d’obtenir cap distintiu ambiental. En concret, dels gairebé 35 milions de cotxes matriculats a Espanya, només poc més de la meitat (18.493.711) posseeixen un d’aquests distintius.

Cada distintiu permet identificar visualment mitjançant un codi de colors dels vehicles menys contaminants classificant-los en 4 tipus segons el nivell d’emissions que generen, la seva tecnologia, el combustible que fan servir i el seu any de matriculació.

Prem sobre les imatges inferiors per saber quins vehicles inclou cada categoria:

Per saber si el teu vehicle té dret a posseir distintiu ambiental i, en cas que així sigui, quin dels 4 tipus és el que li correspon, pots utilitzar la Consulta del Distintiu Ambiental DGT, creada en la nostra pàgina web. A més amb una manera tan senzilla com introduir la matrícula del teu vehicle al nostre cercador, i podràs obtenir aquesta informació.

 

A on i com puc aconseguir-los

Ara que ja saps si el teu vehicle pot optar o no a tenir el distintiu ambiental, t’explicarem com i a on pots aconseguir-lo. Per començar, convé destacar que la DGT ja no enviarà les etiquetes mediambientals per correu als domicilis dels propietaris de vehicles, de forma gratuïta. El distintiu té ara un cost de 5 euros i es pot adquirir en un total de 121 oficines de Correus (72 estan situades a Barcelona i la resta són les oficines principals de cada capital de província, excloent Ceuta i Melilla) de forma immediata. Pots consultar quina és la que et queda més a prop del lloc on vius fent un simple clic en la llista d’oficines recollida a la pàgina web de Correus. A més d’aquestes 121 oficines, en les quals pots comprar el distintiu a l’acte, a la resta d’administracions de Correus també podràs aconseguir-lo, però fent una petició prèvia. Segons la DGT, el termini entre la petició i el lliurament estarà entre 3 i 4 dies hàbils.

Quan vagis a Correus a obtenir el distintiu ambiental hauràs d’aportar la següent documentació:

  • El permís de circulació del teu vehicle.
  • La fitxa tècnica.
  • El teu DNI.

 

Colocació

La DGT estableix que la col·locació dels distintius ambientals és voluntària. No obstant això, i tenint en compte que facilita la ràpida identificació dels vehicles menys contaminants, recomana adherir en els nostres vehicles, a l’angle inferior dret del parabrisa davanter o, sinó -si no es disposa de parabrises-, en qualsevol altre lloc visible del vehicle. En tot cas, la DGT assegura que qualsevol de les administracions competents podrà conèixer en temps real la classificació ambiental i el tipus d’etiqueta que correspon a cada vehicle.

 

Avantatges

Com ja s’ha comentat en aquest article, s’estan aprovant noves polítiques municipals que premiaran als vehicles que menys emissions contaminants generin i penalitzaran a tots aquells que no tinguin el distintiu ambiental de la DGT (els menys respectuosos amb el medi ambient).

Barcelona, com ha subratllat la tinent d’alcalde Janet Sanz, “és la primera ciutat en utilitzar les etiquetes de la DGT per a lluitar contra la contaminació”. Des del passat 1 de desembre va entrar en vigor una nova política municipal que estipula que en cas que es produeixi un episodi contaminant no podran circular per la ciutat els cotxes que no hagin rebut el distintiu ambiental de la DGT (és a dir, els de gasolina matriculats abans de l’any 2000 i els dièsel matriculats abans de 2006). Per aquest motiu s’ha format a tots els agents de la Guàrdia Urbana, que actuaran en els dies en què es produeixin episodis contaminants parant a tots els cotxes que no portin etiqueta, comprovant si poden circular o no. En total, hi haurà 48 patrulles específicament destinades a controlar vehicles, que multaran a tots aquells conductors que circulin amb cotxes que no hagin rebut el distintiu de la DGT amb 100 euros (50 si paguen al moment) invitant-los a abandonar després la zona de baixes emissions. El que no podrà fer l’Ajuntament en cap cas és immobilitzar el vehicle. Queden eximits durant 2018 tots aquells vehicles que no siguin turismes: furgonetes, camions, motos, autobusos i autocars. Aquesta mesura tampoc afectarà vehicles d’emergències o serveis essencials. A partir de 2020 aquestes restriccions seran permanents, independentment que hi hagi o no episodis de contaminació. És a dir, cap cotxe sense distintiu ambiental podrà circular per Barcelona, el que afectarà a un total de 119.000 vehicles (el 17% del total de cotxes de l’àrea de la ciutat). Per pal·liar les conseqüències negatives que aquesta nova normativa està provocant en alguns ciutadans s’ha creat una iniciativa consistent en concedir tres anys de transport públic gratis als usuaris que donin de baixa cotxes contaminants. Aquestes persones reben la targeta anomenada T-Verda.