Què és el sistema eCall?

Què és el sistema eCall? Una de les novetats dels darrers mesos en les inspeccions ITV és el control dels nous elements del vehicle. Al blog ja us hem anat explicant que mica en mica es van afegint punts de seguretat a revisar. S’hi ha sumar l’eCall, que realitza una trucada d’emergència al 112 en cas d’accident greu.

El sistema eCall és obligatori per llei a tota Europa en els turismes i furgonetes de fins a vuit places i vehicles comercials lleugers nous des del 31 de març de 2018. En cas d’accident greu fa una trucada d’emergència i facilita l’arribada ràpida dels serveis d’assistència. El sistema dona la ubicació exacte del vehicle, però només al centre d’emergències per respectar les lleis de protecció de dades. Tal com passa també amb el dispositiu V16. S’activa de forma automàtica, però també es pot fer servir de forma manual.

Com es fa la revisió de l’eCall? A l’estació ITV faran una comprovació visual de tot els elements (botó de l’altaveu, indicador visual de funcionament i altaveu), però en cap cas es farà una trucada per provar-lo. Al mateix temps es mirarà el sistema d’autodiagnosis del vehicle per descartar que surti cap avís sobre l’eCall. En aquest cas es tractaria d’una falta lleu. Si el sistema no hi fos o hi hagués elements en mal estat, seria una falta greu.

El Reial Decret 750/2022 recull que el sistema eCall “requereix del màxim nivell de fiabilitat possible, havent-se de garantir la precisió i la qualitat del conjunt mínim de dades i de la transmissió de veu.” Per això determina que cal que les ITV en facin un control. La Comissió Europea també va afirmar que si tots els vehicles europeus tinguessin aquesta trucada d’emergència se salvarien unes 2.500 vides cada any.  

Què el sistema eCall? També conegut com a Botó SOS, et pot salvar la vida. Per això a les estacions ITV comprovem que funcioni bé, Si ha arribat l’hora de passar la inspecció amb el teu vehicle, pots demanar cita a qualsevol de les estacions PrevenControl. Pots fer-ho per telèfon o a través del web.