La seguretat vial entra a l’escola

La seguretat vial entra a l’escola. El curs 2022-2023 acaba d’arrencar i una de les novetats és l’entrada de l’obligació de tenir competències en seguretat vial a l’educació primària, secundària, batxillerat i formació professional. Fins ara era una assignatura transversal i no obligatòria, que es resolia amb algun exercici o la visita de la policia al centre. O ni això. El govern espanyol ho ha canviat i es vol aconseguir que els més joves assoleixin bons hàbits per a una mobilitat segura i sostenible.

El passat mes de març es va aprovar el Reial Decret de l’Ordenació i Ensenyaments Mínims de l’Educació Primària (157/2022) i en les setmanes posteriors s’hi van afegir secundària (Reial Decret 217/2022), batxillerat i formació professional (243/2022). L’objectiu marcat és que els alumnes desenvolupin des de ben petits hàbits quotidians de mobilitat activa autònoma saludable, fomentant l’educació vial i les actituds de respecte que tinguin incidència en la prevenció dels accidents de trànsit. L’entrada obligatòria en el currículum acadèmic de forma regulada, transversal i flexible es produirà en el curs 2022-2023, que acaba de començar. Tots tenim el record d’aquella parella de policies que quan eres petit venien un dia a l’aula a fer-te una xerrada o en d’altres casos un petit circuit al pati. O l’evolució posterior cap a activitats amb bicicleta o patinet. Doncs el següent pas s’acaba de dur a terme amb el pas a assignatura obligatòria.

Les criatures es consideren un col·lectiu vulnerable quan es desplacen, ja que són vianants o van en transports privats i públics com a ocupants. Es considera bàsic que tinguin una formació des de ben petits, així que la seguretat vial s’anirà introduint de forma progressiva. A Primària es tractaran les normes vinculades als vianants i a Secundària, les bicicletes. El següent pas se centrarà en l’activitat física i esportiva, així com el transport segur i sostenible en bicicletes, patins i patinets. Al mateix temps es fomentarà la prevenció per detectar possible riscos d’accident, així com conèixer el protocol PAS (Protegir, Avisar i Socórrer) en cas d’accident. “Portàvem 30 anys intentant introduir la seguretat vial en el currículum escolar”, va recordar el director de la Direcció General de Trànsit, Pere Navarro. La DGT proporcionarà materials als centres educatius.

Un millor coneixement de les normes de circulació des de ben petits ajudarà a millorar la circulació i reduir el nombre d’accidents. Cal recordar que quan parlem de mobilitat segura i sostenible les ITV hi tenen un rol clau. Si tens un vehicle i ha arribat l’hora de la inspecció pots demanar cita a qualsevol de les estacions PrevenControl. Tens l’opció de fer-ho per telèfon o a través del nostre web.